Krótki adres: https://wp.me/p9HR8C-3ga

Wprowadzenie do WordPressa dla opornych » część 4

 

Edytowanie istniejącej treści


Aby edytować istniejącą stronę, po prostu kliknij odpowiedni tytuł strony / wpisu podczas przeglądania listy stron lub wpisów. Alternatywnie, kliknij link Edytuj, który pojawi się pod tytułem, gdy najedziesz kursorem na każdy wiersz.

Wprowadzenie do WordPressa dla opornych » część 4

Wyświetlony ekran będzie dokładnie taki sam, jak ekran Dodaj nową stronę / Dodaj nowy post , tylko z wyświetloną treścią. Po zakończeniu edycji strony / wpisu kliknij przycisk Aktualizuj .

Wprowadzenie do WordPressa dla opornych » część 4

Wprowadzenie do WordPressa dla opornych » część 4

Usuwanie treści


Jeśli chcesz usunąć jedną ze swoich stron lub postów, kliknij link Kosz pod tytułem po najechaniu kursorem na każdy wiersz. Spowoduje to przeniesienie strony / wpisu do kosza.

Wprowadzenie do WordPressa dla opornych » część 4

Aby trwale usunąć stronę / wpis lub przywrócić stronę / wpis, kliknij link Kosz znajdujący się u góry ekranu.

Wprowadzenie do WordPressa dla opornych » część 4

Gdy kursor przesuwa się nad każdym elementem w koszu, pojawiają się linki Przywróć i usuń trwale . Kliknij Usuń trwale, aby trwale usunąć pojedynczą stronę lub wpis. Kliknięcie Przywróć przywróci stronę lub wpis.

Wprowadzenie do WordPressa dla opornych » część 4

Jeśli chcesz trwale usunąć lub przywrócić wiele elementów naraz, kliknij pola wyboru obok elementów, które chcesz usunąć lub przywrócić, a następnie wybierz opcję Przywróć lub usuń na stałe z listy rozwijanej Czynności zbiorcze u góry strony. Po wybraniu odpowiedniej akcji kliknij przycisk Zastosuj , aby wprowadzić zmiany. Alternatywnie, kliknij przycisk Opróżnij kosz , aby usunąć wszystkie elementy z kosza.

Wprowadzenie do WordPressa dla opornych » część 4

Wprowadzenie do WordPressa dla opornych » część 4

Edycja pełnoekranowa


WordPress pozwala na komponowanie pełnoekranowe. Zapewnia pełną dekompresję edycji Twojej strony lub wpisu. Aby przejść do trybu pełnoekranowego, po prostu kliknij przycisk Tryb pisania bez rozpraszania ( Wprowadzenie do WordPressa dla opornych » część 4 ). Po włączeniu przycisku Tryb pisania bez rozpraszania, menu po lewej stronie i panele po prawej stronie znikną z widoku, pozostawiając ekran z minimalną wymaganą ilością, aby skomponować zawartość.

Wprowadzenie do WordPressa dla opornych » część 4

W trybie Wolny od roztrząsania wyświetlane jest tylko pole Tytuł i Edytor wizualny, dopóki nie przeniesiesz kursora poza edytor. Po przesunięciu kursora poza edytor, menu i panele boczne znikają z powrotem w widoku.

Aby wyjść z tego trybu, ponownie kliknij przycisk Tryb pisania bez rozpraszania.

Wprowadzenie do WordPressa dla opornych » część 4

Zapisywanie i publikowanie treści


Po dodaniu całej zawartości do strony lub wpisu masz możliwość zapisania strony jako wersji roboczej (szkicu) lub publikacji strony. Kliknięcie przycisku Zapisz wersję roboczą spowoduje po prostu zapisanie strony / wpisu. Jest to przydatne, jeśli chcesz wrócić w późniejszym terminie, aby dodać więcej treści lub jeśli po prostu nie jesteś jeszcze gotowy do publikacji.

Wprowadzenie do WordPressa dla opornych » część 4

Kliknięcie przycisku Opublikuj spowoduje zapisanie strony / wpisu i opublikowanie go na swojej stronie internetowej.

Kliknięcie przycisku Podejrzyj spowoduje wyświetlenie podglądu bieżącej strony / wpisi.

Istnieje również kilka opcji dostępnych podczas zapisywania. Domyślnie Status jest ustawiony na Szkic, ale można to zmienić, klikając link Edytuj tuż po prawej stronie Statusu: w panelu Publikuj .

Oczekująca weryfikacja oznacza, że ​​projekt czeka na sprawdzenie przez redaktora przed publikacją.Projekt oznacza, że ​​post nie został opublikowany i pozostaje dla ciebie wersją roboczą.
Możesz również zmienić widoczność strony, klikając link Edytuj z prawej strony widoczności: w panelu Publikuj .

Wprowadzenie do WordPressa dla opornych » część 4

Wprowadzenie do WordPressa dla opornych » część 4

Publiczny jest domyślny i oznacza, że ​​strona jest widoczna dla wszystkich. Istnieje również opcja, aby Wpis był przyklejony. Przyklejone wpisy są umieszczane u góry wszystkich wpisów na blogu i pozostają tam nawet po opublikowaniu nowych postów.
Ochrona hasłem pozwala ci przypisać hasło do twojej strony. Tylko osoby, które mają hasło, będą mogły uzyskać dostęp do strony.
Prywatne całkowicie ukrywa zawartość przed publicznością. Zwykli użytkownicy i odwiedzający nie będą świadomi treści prywatnych. Zobaczysz prywatną treść tylko wtedy, gdy zalogujesz się na swoim blogu WordPress.
Tuż pod tytułem treści znajduje się pełny adres URL strony lub postu. Kliknięcie tego przycisku przeniesie Cię do opublikowanej strony lub, jeśli strona jeszcze nie została opublikowana, do podglądu strony. Kliknięcie przycisku Edytuj obok adresu URL pozwala zmienić Adres URL strony lub wpisu. Możesz to zrobić, aby poprawić SEO (Search Engine Optimization). Najczęściej jednak po prostu pozostawisz domyślny URL, który automatycznie generuje WordPress na podstawie Twojego tytułu strony / wpisu.

Wprowadzenie do WordPressa dla opornych » część 4

Wprowadzenie do WordPressa dla opornych » część 4

Domyślnie po kliknięciu przycisku Publikuj twoja strona / wpis jest natychmiast publikowana. Aby to zmienić, kliknij link Edytuj tuż po prawej stronie Opublikuj natychmiast w panelu Publikuj . Następnie możesz wybrać datę i godzinę zaplanowania publikacji strony / ogłoszenia. Musisz również kliknąć przycisk Opublikuj , gdy zaktualizujesz pola daty i godziny, aby opublikować je w żądanej dacie i godzinie.

 

 

 

Oczywiście tradycyjnie na forum znajdziecie dodatkowe informacje https://nomoresecrets.pl/community/wordpress/

Wprowadzenie do WordPressa dla opornych » część 4

Dla mojej córeczki Zuzi

Podziel się
  • 2
    Shares